روانشناسی شعر 4

ساخت وبلاگ

روانشناسی شعر 4 بنام تو
بعد از یک عمر آزگار
من هنوز شاگردم و تو آموزگار(پژهان کراهی)
سلام دوستان عزیزم

خلاقیت شاعرانه:

برخی نظریه پردازان معتقدند که تمایل به خلاقیت بخشی از نیاز فرد به خودشکوفایی است.انسان با تمایل شدید برای خلق کردن متولد می شود. مزلو (maslow)معتقد است خلاقیت که نیازی ویژه برای خودشکوفایی است در بالاترین مرتبه سلسله مراتب نیازها قرار دارد.(بین گلها بوی مریم کار خود را کرد و رفت: محمد علی عرب نژاد)
افراد هیجان خواه در مقایسه با افرادی که هیجانخواهی آنها کم است انگیزه بیشتری برای خلاقیت دارند .خلاقیت به هیجان خواهان کمک می کند تا نیاز خود را به تغییر و تنوع ارضا کنند.
خلاقیت فرایندی فکری و روانی است که اثری تازه و ارزشمند تولید می کند.
پس کار خلاق آن است که تازه باشد (نه تکراری و تقلیدی) و هم متناسب و ارزشمند .کارهای عجیب و نامتعارف لزوماً خلاقانه نیستند. برای مثال دراز کشیدن وسط خیابان یا مهتابی را بجای ساندویچ گاز زدن شاید نو و عجیب باشد ولی ارزشمند و متناسب نیست.
همانقدر که نظریه و ایده ای نو در فلسفه ، ریاضی و روانشناسی و ... می تواند خلاقانه باشد سوپی جدید ، نقاشی ای زیبا یا یک کاردستی و شعر و قصه می تواند خلاقانه به شمار آید .
انواع خلاقیت
الف -خلاقیت تجسمی، توانایی ابراز خلاقیت در قالب اشکال و نمادهای تجسمی و تصویری است.افراد این گروه تجسم فضایی قوی دارند.طراحان ، مجسمه سازان، نقاشان کارگردانان و معلمان بزرگ از چنین خلاقیتی برخوردارند.برای پرورش خلاقیت تصویری ، مهم ترین فعالیت ، نقاشی است.
ب- خلاقیت کلامی، بخش بزرگی ازخلاقیت بشری را خلاقیت های کلامی تشکیل می دهد.این گونه خلاقیت ایده هایی با ماهیت کلامی ، نوشتاری و نمادهای زبانی در بر می گیرد .شاعران و نویسندگان از این دسته اند.
نویسندگی و شاعری در چند مؤلفه اساسی با خلاقیت رابطه دارد:
1-سیالی 2- انعطاف پذیری 3-ابتکار 4-هوش 5- تخیل
بنابر این نوشتن به تفکر و قدرت تخیل بسیار وابسته است و مهارت و ورزیدگی در آنها نوشتارهای بسیار خلاقانه ای را در پی خواهد داشت.
به ترکیب تاریخ و احساس در بطن تفکر انتزاعی که کاملاً در ذهن اتفاق افتاده و خانم رکسانا اعتمادی آن را ماهرانه مثل عکسی که از این ترکیب خلاق دهنی اش گرفته و به ما نشان می دهد گوش کنید.
و تو ای گورکان غرور!
با پای لنگان هوس
در پس فتوحات دل ات
اگر گذری افتادت
بر سرحد دلتنگی
بنگر
ویرانه ی با شکوه مرا
با نقوشی برجسته از یاد تو
....
ویژگیهای شخصیتی و خلاقیت
.................................................
پژوهشگران ، خلاقیت را با مجموعه ای از ویژگیهای شخصیتی نظیر ارزشهای هنرمندانه و عقلانی ، فراخنای توجه ، گرایش به پیچیدگی ، انرژی زیاد ، علاقه به کار و پیشرفت ، قضاوت مستقل ، خودمختاری ، شهود و اعتماد به خود، توانایی تحمل و حل بحران و خودانگاره خلاق مرتبط می دانند.

ترتیب تولد و خلاقیت
..............................................
از نظر برخی پژوهشگران فرزندان بعدی خانواده نسبت به فرزندان اول خلاق ترند. چون بچه های اول مرکز توجه والدین هستند و برای حفظ موقعیت خود هنگامی که برادر یا خواهر دیگری به خانواده اضافه می شود بسیار برانگیخته می شوند و سعی می کنند برای حفط موقعیت خود عقاید و آرزوهای والدین را جامه عمل بپوشانند.بقول مینا زرداد خانی انگار کودک درونش پشت رابطه ها گم شده و شب ها کابوسهای رنگی می بیند.تمام گمان او از باغچه نظیر حوض خالییست که در آن حس پوچی شنا می کند.
فرزندان بعدی بخاطر موقعیت ممتازی که توسط فرزند اول اشغال شده احساس محرومیت می کنند و در نتیجه تمایل به طغیان علیه قدرت سرکوب کننده فرزند اول دارند و روشهایی اتخاذ می کنند که آنها را ممتاز و مشخص کند پس این فرزندان تمایل به طغیان علیه آداب و رسوم و سنن را در آینده خواهند داشت.
و تکلیف تک فرزندها هم روشن است .نه نیازی به خلاق بودن دارند نه نیازی به اثبات خود به پدر و مادر .(البته تربیت تک فرزند هم به شیوه ی درست به فرزندی متعادل راه خواهد داشت فقط خلاقیت می خواهد)
ادامه را بمانید با من....

........................

- - , .

شعر نو...
ما را در سایت شعر نو دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : محمد رضا جوادیان بازدید : 207 تاريخ : يکشنبه 2 اسفند 1394 ساعت: 11:21